donderdag 20 mei 2010

No Sound in Doubtful!

In het zuidwesten van Nieuw-Zeeland ligt Fiordland. En die naam is terecht want het ontoegankelijke stuk ruwe natuur bestaat uit een groot aantal fjorden. Maar als je de namen bekijkt valt er al snel iets op: Doubtful Sound, Milford Sound, Dusky Sound,... Alle fjorden hebben de benaming sound gekregen, hetgeen eigenlijk een fout is. Een sound is namelijk een inham en geen fjord. Een fjord is immers uitgesleten door een gletsjer waardoor de bergwanden veel steiler zijn dan bij een sound. En dat is in Fiordland het geval. Er is indertijd bij de benaming een fout gemaakt, eigenlijk zou men moeten spreken van Doubtful Fiord en Milford Fiord. De benamingen met sound werden echter behouden, ook al hoor je er geen sound, het is er ijzig stil. Maar de les van dit bericht is: Doubtful Sound is geen sound!

Tot slot ook nog een klein verhaaltje over de afkomst van de naam van deze Fjord. Toen de ontdekkingsreiziger James Cook (broer van de alomgekende Thomas) deze fjord ontdekte twijfelde hij sterk of hij, eens hij zou zijn binnengevaren, nog buiten zou kunnen raken tegen de dominante westenwinden in. Hij is uiteindelijk niet diep in de fjord gegaan, om er enkele jaren later weer te keren en toch in te varen. Vandaar de naam Doubtful.

Het vreemde is nu dat Fiordland uit sounds bestaat. Het kon dus ook nog Soundland genoemd worden, of The Sounds! (oh ja, en de overnachtcruise duurt exact 24 uur, wow :-) )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten